Προσθετική


Γέφυρες, ολικές και μερικές οδοντοστοιχίες

Η προσθετική αποκατάσταση των δοντιών είναι η λύση όταν λόγω κατάγματος, εκτεταμένης βλάβης του δοντιού λόγω τερηδόνας ή ακόμα και λόγω απώλειας μεγάλου μέρους της οδοντικής ουσίας μετά από κάποια ενδοδοντική θεραπεία, μια απλή έμφραξη με κάποιο υλικό αποκατάστασης, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις μασητικές φορτίσεις που δέχεται το δόντι. Η λύση εκλογής στις περιπτώσεις αυτές είναι η στεφάνη (θήκη), εάν αναφερόμαστε σε μονήρες  δόντι, ή εάν πρόκειται για περισσότερα του ενός δοντιού, η αποκατάσταση πραγματοποιείται  με γέφυρα. Αφού παρασκευαστούν τα δόντια στο ιατρείο, στη συνέχεια γίνεται η λήψη αποτυπώματος και σε συνεργασία με εξειδικευμένο οδοντοτεχνίτη, κατασκευάζεται η προσθετική αποκατάσταση, από μέταλλο και πορσελάνη.

 

Σε περίπτωση απώλειας δοντιού/δοντιών προτείνεται η κατασκευή της στεφάνης ή της γέφυρας πάνω σε εμφυτεύματα και αποκατάσταση της περιοχής με υψηλά επίπεδα στήριξης και αισθητικής.

 

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις όπου η λύση δεν μπορεί να  είναι η ακίνητη αποκατάσταση. Στις περιπτώσεις αυτές, προτιμώνται οι αποκαταστάσεις της κινητής προσθετικής. Η κινητή οδοντοστοιχία είναι απαραίτητη, όταν δεν είναι δυνατή η προσθετική με γέφυρες, είτε πάνω σε φυσικά δόντια, είτε πάνω σε εμφυτεύματα.