Νόσοι περιοδοντίου


Θεραπεία ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας

Η θεραπεία των νόσων του περιοδοντίου (ουλίτιδα/ περιοδοντίτιδα), εξαρτάται από τη βαρύτητα τους. Η απλή ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων που οφείλεται στην μικροβιακή πλάκα, η οποία δεν μπορεί να απομακρυνθεί με το βούρτσισμα των δοντιών.

 

Ως χρόνια περιοδοντίτιδα ορίζεται η φλεγμονή των στηρικτικών ιστών του δοντιού, που οδηγεί σε προοδευτική απώλεια πρόσφυσης και οστικής στήριξης του δοντιού.

 

Όσον αφορά στην περιοδοντίτιδα, θεραπεία εκλογής είναι η περιοδοντική θεραπεία. Στόχος του ιατρείου δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας με περιοδοντική θεραπεία, αλλά  και η εκπαίδευση του ασθενή σε ένα πρωτόκολλο που θα τον βοηθήσει να διατηρήσει τα αποτελέσματα της θεραπείας του μακροπρόθεσμα. Όσο σημαντική είναι η εξειδικευμένη θεραπεία που γίνεται στο ιατρείο, άλλο τόσο είναι η καθημερινή πραγματικότητα του ασθενή στα χρονικά διαστήματα που μεσολαβούν ανάμεσα στις θεραπείες του από τον οδοντίατρο. Χρειάζεται εκπαίδευση αλλά και στήριξη του ασθενή στην καθημερινή φροντίδα των περιοδοντικών του ιστών, για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της περιοδοντικής θεραπείας.